Začátek GDPR a konec zdravého rozumu

30. května 2018 v 11:48 | onkl
Již nějakou dobu nás většina médií informuje, více či méně zasvěceně, o končí éře obchodování s osobními údaji a začátku éry, kdy své osobní údaje budeme mít plně pod kontrolou a sami si budeme rozhodovat o tom co, kdy a komu o sobě sdělíme.

JE TO MÝTUS A OMYL!

Při své každodenní práci se setkávám s množstvím názorů na problematiku ochrany osobních údajů, ale to, co se opakovaně dozvídám z médií mne vyděsilo natolik, že jsem se rozhodl, alespoň touto formou a pro zatím nespecifikovaný okruh čtenářů, se na některé "mýty" podívat podrobněji a jako osoba "práva znalá" i ve světle základních výkladových pravidel.

OMYL PRVNÍ - Pokud jste byli v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů (z.č. 101/2000 Sb.) pak se pro Vás nic
nemění (správci, zpracovatelé i subjekty údajů)

Je to lživé tvrzení a snaha (lhostejno čím motivovaná) uvést příjemce tohoto tvrzení v omyl. Pravda, v poslanecké sněmovně se naši volení zástupci - elity - dosud nepřinutili k přijetí národní úpravy a platí tedy shora uvedený zákon, avšak GDPR (oficálně NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů)) má, jako součást komunitárního práva, přednost před národní legislativou a je přímo vynutitelné na území všech členských států EU.

Asi není úplně nutné ani účelné vyjmenovávat všechny změny či spíše rozdíly mezi zákonem a nařízením, lze se omezit na obecné konstatování, že většina dosud udělených souhlasů se zpracováním osobních údajů JE NEPLATNÁ. Ať již pro neurčitost, pro nedostatek autonomie vůle nebo z jiného, byť formálního důvodu. Pravdivost tohoto tvrzení potvrzují desítky e-mailů (obdžela v poslední době většina lidí) od různých firem dožadující se obnovení souhlasu nebo jen odkazující na plnění informační povinnosti dle GDPR.

Většina z nás si ani nedovede představit, co všechno bude následovat, příklad - souhlas (nebo nesouhlas) se společným focením dětí ve škole, (ne)souhlas s poskytnutím kontaktích údajů na rodiče (nejen škola ale třeba i lékař a další) a výčet by mohl pokračovat na několika dalších stranách.

TAK TEDY - MĚNÍ SE VŠE A SKORO VŠUDE. JEN DOUFÁM, ŽE TO NEBUDE ZAČÁTEK KONCE.

Příště Omyl druhý - Nebude stát takřka nic navíc.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama